hírek

2020. május 20.

A KORONAVÍRUS ÉS MI

A Swimathon révén összesen 11 hajléktalanságból kitörni vágyó és ezért sokat tevő ember tervét tudtuk támogatni és újabb pályázati kiírást tettünk volna közzé, ha nem tör ki a járvány. A kialakult helyzet súlyosan érintette a VanEsélyt, de még súlyosabban a legkiszolgáltatottabb, legszegényebb embereket. Most nem tudunk, nem lehet az előbbre jutásért, a változásért dolgozni, a cél most a változatlanság, a megmaradás. Krízis alapot hoztunk létre azért, hogy azok, akik keményen küzdöttek és már eljutottak valahova, ne zuhanjanak most vissza a teljes nincstelenségbe. Az alapból a munkájukat vesztett pályázóinknak s.o.s pénzbeli segítséget adunk.

Számtalan szívmelengető dolog történt velünk a válság kezdete óta. Facebook posztjaink hatására ketten is jelentkeztek közületek azzal a szándékkal, hogy közvetlenül támogassanak egy-egy családot. Laptopokat és fülhallgatókat kaptunk adományba, melyeket rögtön tovább tudtunk adni olyan gyerekeknek és felnőtteknek, akik most online kénytelenek tanulni és korábban ehhez semmilyen eszközük nem volt. Önkéntesek jelentkeztek nálunk, akik skype-on segítenek a tanulásban azoknak a pályázóinknak, akiknek erre szüksége van.

Elmondhatatlanul jó érzés megtapasztalni, hogy ennyi segíteni akarás és cselekvés vesz körül bennünket!

2020. május 12.

BESZÁMOLÓ 2020-BAN INDULÓ PROGRAMJAINKRÓL

2019 nyarán részt vehettünk a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány által szervezett Swimathon 2019 kampányon,  és úszóink – Bakai-Gonda Szabina, Balogi Anna és Pocsai Zsolt, Breitner Péter és Sima Viki, Dreissiger Ági, Gáncs Karcsi, Havas Gábor és Törley-Havas Dani, Kaszics Bálint, Kalló Ágnes, Kisjuhász Orsi, Simonyi András és Simonyi Kati, a Liber Attila, Liber Csabi, Liber Dani, Liber Zsolt, Nádori Lídia, Kárpáti Ingrid, Kovács Ivetta, Győri Judit, Nevelős Edit, Túri Krisztina, Folytek Zsuzsa, Tatár Babett és Kóródi Boglár, Ruskó Rita, Vadadi Adrienn, Varga Dóra és a Wicha család – segítségével 3.647.558 forintot kaptunk a Van Esély Alapítvány munkájának, hajléktalan emberek előrelépési terveinek támogatására.

Az adományozók által összeadott pénz elköltésére pályázatot írtunk ki hajléktalan embereknek és a velük dolgozó szociális munkásoknak, amelyre összesen 21 értékelhető pályázat érkezett. A kuratórium megvizsgálta, mennyire tűnik reálisnak a terv, a konkrét ember életútjára, valódi problémájára reagál-e, hosszú távú változást tud-e hozni, milyen környezeti és lelki hatásai lehetnek a megvalósulásának a pályázóra és családjára vonatkozóan. A 11 nyertes tervet nagyon motivált emberek és remek szociális munkások tervezték meg. A legtöbb nyertes pályázó családok átmeneti otthonában élő gyerekes család, de vannak köztük egyedülálló hajléktalan férfiak és nők is. A közös bennük, hogy mindannyian olyan terv megvalósításába fogtak most bele, ami óriási jelentőségű az életükben és aminek megvalósulása esetén közelebb juthatnak ahhoz, hogy saját otthont teremthessenek és maguk mögött hagyják a hajléktalanságot.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy kiket és milyen tervek megvalósításában támogatunk, látogass el honlapunk "Akiket segítünk" oldalára!

2020. február 3.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS BUDAPEST IX. KERÜLETÉHEZ – FERENCVÁROSHOZ – KÖTŐDŐ HAJLÉKTALAN EMBEREK/CSALÁDOK TÁMOGATÁSÁRA

Most futó programokat a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány által szervezett Swimathon 2019 kampány adományozóinak segítségével finanszírozzuk, ezért kiemelten szeretnénk támogatni olyan otthontalan embereket, akik valamilyen módon ehhez a kerülethez kötődnek.

A felhívás és adatlapok letölthetők az alábbi linkeken:

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ÉS ÚTMUTATÓ

Egyénekkel megvalósított pályázati programok adatlapja

Családokkal megvalósított pályázati programok adatlapja

Ferencvároshoz kötődőnek tekintjük azokat az embereket, akik Ferencvárosban (Budapest, IX. kerületben) működő intézményben élnek, dolgoznak, tanulnak vagy ferencvárosi intézményhez, szervezethez, önkéntes segítő csoporthoz szorosan kapcsolódnak, illetve ilyen intézmény, szervezet munkatársával, ferencvárosi önkéntessel közösen pályáznak. Szintén ferencvárosi kötődésűnek tekintjük azokat az otthontalan embereket is, akik a napjaik nagy részét a IX. kerületben töltik, életük színtere jobbára a kerület.

2019. december 1.

12 otthontalan ember támogatását kezdjük meg januártól

A Ferencvárosi Közösségi Alapítvány által szervezett Swimathon 2019 kampány adományozóinak köszönhetjük, hogy hamarosan újabb programokat indíthatunk! 2020 januárjában 12 hajléktalan emberrel és segítőikkel fogunk együtt dolgozni.

A fő cél továbbra is a tanulás: óvodai dajka, eladó, műkörömépítő tanfolyamok, de van, aki a régen félbehagyott általános iskolát fogja befejezni a következő évben. Jogosítvány megszerzését, sőt, futármunkához szükséges motor vásárlását is támogatjuk, és minden segítséget megadunk ahhoz, hogy előrelépések történjenek ügyfeleink életében.

2019. szeptember12.

ÚJ PÁLYÁZATI FELHÍVÁST TETTÜNK KÖZZÉ!

A programokat a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány által szervezett Swimathon 2019 kampány adományozóinak segítségével finanszírozzuk.

A felhívással 10 hajléktalanságból kitörni vágyó személy, család pályázatát tudjuk támogatni. Pályázni bármilyen olyan tervvel lehet, aminek megvalósulása konkrét lépést jelent annak érdekében, hogy egy otthontalan ember/család saját otthont teremthessen. Ez a lépés sokszor valamilyen tanulás vagy munkaeszköz, ami magasabb jövedelmet tesz lehetővé, de előfordulhat, hogy egy új fogsor vagy éppen pszichoterápia.

2019. augusztus 13.

BANKSZÁMLASZÁMUNK MEGVÁLTOZOTT

2019 augusztusától új számlaszámmal működik alapítványunk: 16200106-11647597 (MagNet Bank).

Régi számlaszámunkat a következő időszakban még fenntartjuk, de kérjük támogatóinkat, hogy adományaikat már új számlaszámunkra utalják. Köszönjük!

Image

2019. június 17.

... ÉS TÉNYLEG MEGÚSZTUK!!!

4.008.305 forint - ez az a lélegzetelállító összeg, amit követeink az elmúlt hónapban összegyűjtöttek és Ti összeadtatok azért, hogy a Van Esély működni és dolgozni tudjon és újabb otthontalan embereknek, családoknak tudjon segíteni! Nincsenek szavaink arra a hálára és óriási örömre, amivel feltöltekeztünk a kampány során. Az a rengeteg biztatás, segítség, lelkesítő üzenet és adomány, amivel mellénk álltatok, megrendítő a számunkra, nem tudunk mást mondani, mint hogy KÖSZÖNJÜK!!!

2019. június 1.

INDULUNK A SWIMATHONON!

Azok az otthontalan emberek, akiknek mi segítünk, többnyire nagyon kevés esélyt kaptak eddig az élettől. Keményen küzdenek, próbálnak kikerülni a hajléktalan létből, de ehhez segítségre van szükségük. Köszönjük a Ferencvárosi Közösségi Alapítványnak, hogy részt vehetünk a Swimathonon! Ha összejön 2 millió forint, 5 ferencvárosi hajléktalanszállón vagy családok átmeneti otthonában élő ember vagy család pályázatát tudjuk majd finanszírozni, vagyis legalább öten kaphatnak esélyt arra, hogy valódi otthont teremtsenek maguknak.

Ismerd meg programunkat, válassz egy követet és támogass minket kampányoldalunkon!

2018. november 20.

ÚJ PÁLYÁZATI FELHÍVÁSUNK

"Sorsokban gondolkodunk" címmel lebonyolított adománygyűjtésünk keretében, 14 adománygyűjtő követünknek és közel 250 magánszemélynek köszönhetően újra közzé tudjuk tenni pályázati felhívásunkat!

Miben más a most induló program?

Már nem csak egyének, hanem családok is pályázhatnak hozzánk. Korábbi céljainkat kibővítjük: szakképzés és munkaeszköz beszerzése mellett, akár önálló célként is lehet pályázni pszichoterápiás támogatásra, vagy bármilyen, a hajléktalan embereket előrevivő programra. Lehetőség van hosszabb, akár 1 éves célok kitűzésére is.

A pályázatok beadásának határideje: a pályázatokat folyamatosan lehet beadni, a rendelkezésre álló forrás erejéig, a 2018. december 15. és 2019. március 15. közötti időszakban. Amennyiben a programok támogatására szánt forrás időközben elfogy, az alapítvány ezt az információt közzéteszi honlapján, és nem fogad be több pályázatot.

A felhívás és adatlapok letölthetők az alábbi linkeken:

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ÉS ÚTMUTATÓ

Egyénekkel megvalósított pályázati programok adatlapja

Családokkal megvalósított pályázati programok adatlapja

2018. szeptember 1.

ÚJ NAP, ÚJ REMÉNYEK” – éljen a szeptember, az adományozás hónapja!

Mi is csatlakoztunk a Civil Iránytű Alapítvány „Új Nap - Új Remények” című adománygyűjtő kezdeményezéséhez, melyben a munkánkat ismerő barátaink, mint "követek" gyűjtenek adományokat számunkra személyes kapcsolataikon keresztül.

Követeink most azért gyűjtenek, hogy néhány újabb hajlék nélkül élő embernek, súlyos lakhatási szegénységben élő családnak tudjunk összetett segítséget nyújtani. A hajléktalan emberek legtöbbször súlyosan traumatizáltak, ezért a kampány célja, hogy - korábbi tevékenységünket továbbfejlesztve - a megrázó életutakat feldolgozó egyéni-, és családterápiát is biztosíthassunk támogatottaink részére.

Image

Látogass el te is kampányoldalunkra, és légy része közösségünknek!

2018. február 6.

Meghosszabbítottuk pályázati lehetőségünket!

A KONVERGENCIA-RÉGIÓKBÓL (Budapesten és Pest megyén KIVÜLI régiókból) továbbra is várjuk a pályázatokat hajléktalanságból való egyéni kiutak támogatására. Beadási határidő: 2018. FEBRUÁR 28. szerda.

A felhívás és adatlap letölthető az alábbi linkeken:

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ÉS ÚTMUTATÓ

A pályázatok beadásához szükséges PÁLYÁZATI ADATLAP

Pályázatunk közzétételéhez köszönjük a Hajléktalanokért Közalapítvány támogatását!

2017. december 18.

Image

Sikeres adománygyűjtést zártunk!

Hatalmas örömöt szereztek Tímeának és a Van Esély Alapítványnak azzal, hogy mindössze 5 nap alatt összeadták azt a forrást, amiből Tímea szociális gondozó és ápoló tanfolyamot végezhet el.

Tímea 4 fiát neveli egyedül egy anyaotthonban. Élete nem könnyű, de célokkal teli. Stabil anyagi hátteret, biztonságos lakhatást akar nyújtani gyermekeinek. E tervek megvalósulásához vezető út egyik mérföldköve a szociális gondozó és ápoló tanfolyam elvégzése.

Tímea története megismerhető az adománygyűjtés oldalán. Vele és szociális munkásával hamarosan megkezdjük a közös munkát, melyről be fogunk számolni honlapunkon!

Image

Adománygyűjtő kampányunkhoz köszönjük a Hajléktalanokért Közalapítvány támogatását!

2017. december 18.

Továbbra is lehet pályázni alapítványunkhoz!

Örömmel értesítjük az érdeklődőket, hogy 2018. JANUÁR 31-ig, az ország teljes területéről várjuk a pályázatokat hajléktalanságból való egyéni kiutak támogatására.

A felhívás és adatlap letölthető az alábbi linkeken:

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ÉS ÚTMUTATÓ

A pályázatok beadásához szükséges PÁLYÁZATI ADATLAP

Pályázatunk közzétételéhez köszönjük a Hajléktalanokért Közalapítvány támogatását!

2017. október 25.

Image

Új pályázati felhívás!

Örömmel értesítjük az érdeklődőket, hogy ismét lehet pályázni programunkra!

Ezúttal az ország teljes területéről várjuk a pályázatokat hajléktalanságból való egyéni kiutak támogatására.

A PÁLYÁZATOK BEADÁSÁNAK HATÁRIDEJE: 2017. NOVEMBER 30. (csütörtök)

A felhívás és adatlap letölthető az alábbi linkeken:

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ÉS ÚTMUTATÓ

A pályázatok beadásához szükséges PÁLYÁZATI ADATLAP

Pályázatunk közzétételéhez köszönjük a Hajléktalanokért Közalapítvány támogatását!

2017. augusztus 18.

Van Esély az ESÉLY-ben

Büszkék vagyunk rá, hogy a szakmai nyilvánosság előtt mutathatjuk be eredményeinket: kuratóriumunk tagjai, Breitner Péter és Rész Levente publikációja elérhető az ESÉLY Társadalom-és Szociálpolitikai folyóirat 2017/III. számában!

Írásuk címe: "Azóta kedvesebb vagyok az emberekhez - A szociális esetmunka és a közösségi adománygyűjtés összekapcsolása a Van Esély Alapítvány gyakorlatában", melynek rövidebb verziója olvasható honlapunkon is.

A folyóirat - melyet sok más színvonalas tanulmány miatt is ajánlunk - megrendelhető a kiadó honlapján.

Image

2017. augusztus 10.

Image

Újabb sikeres adománygyűjtést zártunk

Az elmúlt hetekben Imre, egy 27 éves fiatalember részére gyűjtöttünk adományokat.

Imre jelenleg - más lehetőség híján - egy hajléktalanszállón él. Jelenleg csak közfoglalkoztatottként tud dolgozni, így nincs elegendő jövedelme ahhoz, hogy albérletbe költözzön. Terve viszont van arra, hogy hogyan léphetne előre: B kategóriás jogosítványt szeretne szerezni, hogy jobban fizető álláshoz jusson. Alapítványunk ehhez gyűjtötte össze a szükséges 155 ezer forintot.

Imre története megismerhető az adománygyűjtés oldalán.  Vele és szociális munkásával hamarosan megkezdjük a közös munkát, melyről be fogunk számolni honlapunkon!

Image

Adománygyűjtő kampányunkhoz köszönjük a Hajléktalanokért Közalapítvány támogatását!

2017. június 14.

Alapítványunk 2016. évre vonatkozó beszámolója és közhasznúsági jelentése

Elkészült a 2016. évre vonatkozó beszámolónk és közhasznúsági jelentésünk.

Előbbi alapítványunk éves mérlegét és eredménykimutatását tartalmazza, közhasznúsági jelentésünkből pedig a szervezetünk által végzett közhasznú tevékenységeket, ezen tevékenységek fő célcsoportjait és eredményeit, valamint azokat a mutatókat ismerhetik meg, melyek továbbra is alátámasztják közhasznú státuszunkat, azaz igazolják, hogy megfelelő társadalmi támogatottsággal és erőforrásokkal működik alapítványunk.

2017. május 30.

Beszámoló a 2015. évi 1%-os felajánlásokról

Alapítványunk részére 2015-ben összesen 236.754 forint felajánlás érkezett a személyi jövedelemadó 1 %-ból.

A támogatást alapítványunk cél szerinti tevékenységének és kapcsolódó költségeinek finanszírozására fordítottuk. 2015-ben 12 hajléktalan ember egyéni terveinek anyagi és szakmai támogatását végeztük, kidolgoztuk és teszteltük az egyéni segítő munka és a közösségi adománygyűjtés, mint finanszírozási lehetőség módszertanát. Munkánkat szakmai körökben és a szélesebb nyilvánosság előtt is be tudtuk mutatni, valamint a szélesebb nyilvánosság elérésével a hajléktalan emberekkel kapcsolatos előítéleteket is sikerült pozitívan befolyásolnunk.

Az 1 % felhasználásáról szóló hivatalos közlemény itt olvasható.

Minden kedves támogatónknak köszönjük felajánlását!

Image

2017. május 30.

Image Image

ADHAT VONAL beszámoló a 2016-os évről

A Van Esély Alapítvány 2015 novemberében csatlakozott az ADHAT VONAL programhoz, 2016 volt az első teljes év, amikor ebben a formában (is) gyűjtöttünk támogatást.

Az összegyűjtött adományok adatai:

•  a beérkezett hívásokból és üzenetekből származó adomány teljes összege (a): 28.447 Ft

• ebből a telefonszolgáltatók részére átadott díj (b): 2.438 Ft

Az Adhat Vonal segítségével 2015-ben és 2016-ban gyűjtött támogatásokból a Mentés Másként című, hajléktalan támogatottjainkat bemutató utazó videó- és fotókiállításunk szállítási költségeit fedeztük. Kiállításunk az elmúlt egy évben 6 helyszínen volt látható vidéken és a fővárosban, többek között az Ördögkatlan Fesztiválon, a Szimbiózis Napokon, a hajléktalanellátó szervezetek országos konferenciáján és a Kaptár Közösségi Irodában.

Ha Ön is támogatná alapítványunk munkáját, kérjük hívja az ADHAT VONAL-at a 13600-as számon, majd üsse be a 78-as melléket! Egy hívással 250 forint támogatást adományoz nekünk.

Minden kedves támogatónk felajánlását köszönjük!

2017. május 3.

Image

Alapítványunk a Civil Díj 2017 döntősei között

Óriási megtiszteltetés számunkra, hogy a döntősök közé kerültünk a NIOK Alapítvány Civil Díj programjában, a "Legsikeresebb adománygyűjtő akció" kategóriában!

Fantasztikus hangulatú díjkiosztó eseményen vehettünk részt május 2-án, ahol számtalan jobbnál jobb civil kezdeményezést ismerhettünk meg. Ugyan a legsikeresebb adománygyűjtő kampány díját nem mi kaptuk, de büszkék vagyunk rá, hogy a NIOK a legjobb civil szervezetek közé választott minket!

Köszönjük az elismerést, egyúttal gratulálunk minden díjazott szervezetnek!

Image

2017. február 7.

Újra lehet pályázni a konvergencia-régiókból

Örömmel értesítjük az érdeklődőket, hogy a konvergencia-régiókból (vidékről) ismét lehet pályázni programunkra.

A PÁLYÁZATOK BEADÁSÁNAK HATÁRIDEJE: 2017. FEBRUÁR 28.

A felhívás és adatlap letölthető az alábbi linkeken:

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ÉS ÚTMUTATÓ

A pályázatok beadásához szükséges PÁLYÁZATI ADATLAP

Pályázatunk közzétételéhez köszönjük a Hajléktalanokért Közalapítvány támogatását!

2016. december 23.

Ismét sikeres adománygyűjtést zártunk

Örömmel tudósítunk róla, hogy Elvira részére 6 nap alatt összegyűlt az az összeg, melyből bolti eladói és boltvezetői képzést végezhet el, így esélye lesz munkába állni!

Köszönjük adományozóinknak!!!

Külön köszönjük az adományok mellett érkezett sok biztatást és jókívánságot, ezeket továbbítjuk Elvirának.

A sikeres adománygyűjtéssel nem ér véget programunk, sőt, a lényeg most kezdődik: alapítványunk a következő fél év során intenzíven fog együtt dolgozni Elvirával és segítő szociális munkásával azért, hogy a kitűzött célok megvalósulhassanak.

Ennek érdekében háromoldalú szerződést kötünk a támogatás felhasználásáról, és szakmai tapasztalatainkkal, rendszeres találkozókkal segítjük Elvirát céljai elérésében.

Image

Elvira programjának előrehaladásáról rendszeresen be fogunk számolni honlapunkon!

2016. december 20.

Mentés Másként című kiállításunk ismét látható

2017. január 4. és 17. között újra megtekinthető lesz fotó-és videokiállításunk a Kaptár Közösségi Irodában (1065 Budapest, Révay köz 4.).

Image

A kiállítás megnyitójára január 4-én 19 órától kerül sor, ahol az érdeklődők nem csak az elkészült alkotásokat, hanem az egyik alkotó művészt, Bihari Ágnest is megismerhetik.

A megnyitó facebook-eseménye ITT érhető el.

A kiállítás hátteréről érdemes elolvasni a korábban blogunkon megjelent írásokat.

2016. december 11.

Új pályázati felhívásaink

Örömmel értesítjük az érdeklődőket, hogy a Van Esély Alapítvány 2016. december 11-én ismét új pályázati felhívásokat tett közzé. Pályázatokat két felhívás alapján, az ország egész területéről várunk.

2016. III. számú felhívásunkra Budapestről és Pest megyéből lehet pályázni, és olyan hajléktalan embereknek és segítőiknek szól, akik vállalják, hogy adománygyűjtő kampány keretében mutatják be céljaikat.

2016. IV. számú felhívásunkra a többi 6 régióból (vidékről) várunk pályázatokat, a támogatást ebben az esetben alapítványunk forrásából biztosítjuk.

A felhívások letölthetők az alábbi linkeken:

2016. III. (Budapest és Pest megye) - FELHÍVÁS ÉS ÚTMUTATÓ

2016. IV. (vidék) - FELHÍVÁS ÉS ÚTMUTATÓ

A pályázatok beadásához szükséges PÁLYÁZATI ADATLAP

A PÁLYÁZATOK BEADÁSÁNAK HATÁRIDEJE: 2017. JANUÁR 31.

Pályázataink közzétételéhez köszönjük a Hajléktalanokért Közalapítvány támogatását!

2016. november 9.

Összefoglaló tanulmány közösségi adománygyűjtésről

Alapítványunk az elmúlt években számtalan sikeres közösségi adománygyűjtő kampányt bonyolított le.  E kampányok során rengeteg értékes tapasztalatot szereztünk, melyeket egy hosszabb tanulmányban foglaltunk össze.

Írásunkat egyaránt ajánljuk azoknak, akik érdeklődnek a közösségi adománygyűjtés fortélyai iránt, és azoknak is, akik szeretnék megismerni munkánkat és eredményeinket.

„Azóta kedvesebb vagyok az emberekhez” avagy Mitől működik a közösségi adománygyűjtés? című tanulmányunk itt olvasható.

A tanulmány elkészítését a Norvég Civil Támogatási Alap támogatta, melyet ezúton is köszönünk!

Image
Image

2016. október 26.

Alapítványunk a Civil Rádióban

Alapítványunk ügyvezetője, Kovács Ivetta beszélt munkánkról a Civil Rádióban. Szó esett céljainkról, programunkról, és arról is, hogy mi történik akkor, amikor közös munkába fogunk hajléktalan emberekkel és segítőikkel.

A beszélgetés meghallgatható ezen a linken !

Image

2016. szeptember 12.

Gondolatok a szegénységről

„Mentés másként” című kiállításunkkal nem csupán az a célunk, hogy a hajléktalanságot és az abból kivezető utakat bemutassuk. Portréinkat gondolatébresztőnek is szánjuk, mellyel közelebb hozhatjuk a szegénység és kirekesztés világát, más megvilágításba helyezve az „ők és mi” viszonyulást. Ezért óriási örömmel tölt el minket, hogy kiállításunk pécsi állomásán egy középiskolai tanulót olyannyira megérintettek a látottak, hogy fontos, mindannyiunk számára tanulságos gondolatokat fogalmazott meg a témáról.

Olvassátok Guczuj Éva Kíra írását, aki a Pécsi Hajnóczy József Kollégium Kodály Zoltán úti Tagintézmény 9. osztályos tanulója. Köszönjük, hogy Éva eljuttatta hozzánk gondolatait!

Pici korom óta, ha nem is tudatosan, de foglalkoztat a körülöttem élő emberek élete. Óvodásként szembesültem azzal a ténnyel, hogy nem lehet mindenkinek új ruhája, új cipője, vagy akár ezek közül egyik sem. Úgy éreztem, hogy segítenem kell! Gyerekként még nem azonosultam teljesen a problémával, de a szüleimmel folytatott beszélgetések hatására próbáltam nyitni e téma felé. Volt olyan, hogy a kinőtt dolgaimat, nem használt játékaimat elajándékoztam a nálam szegényebbeknek, mert tudtam már akkor is, hogy ezzel a kis gesztussal mekkora örömet lehet szerezni.

Az ország azon szegletéből származom, ahol érzésem szerint igen nagy a szegregáció. Környékünkön sajnos sok az iskolázatlan illetve minimális iskolával rendelkezők, és ebből következve a munkanélküliek aránya. Nagy a kilátástalanság, nincs munka, egyre csak nő a szegénység, ami nem maradhat így. Azt mondják, iskolában pedig azt tanítják, hogy egy fejlett ország vagyunk. De kérdezem én: Elfogadható az, hogy gyermekes családokban az épületekben nincs áram, esetleg ki van kötve a víz? Télen megfagynak, éheznek a családok. Ezt miért hagyjuk? A Föld javait igazságosabban is fel lehetne osztani, hogy ne legyen ilyen gyalázatos ember és ember közti különbség. A városokban sem fényesebb a helyzet.

Amikor bekerültem a városba, ott is lépten, nyomon hajléktalansággal és nyomorral találkoztam. Nem volt a városnak olyan része, ahol ne lett volna segítségre szoruló ember. Ezzel a szembetűnő jelenséggel kapcsolatban, ami igazán a mai kor problémája, úgy gondolom, hogy valamit tenni kell, mert mindenkinek jár az esély a jobb élet reményében. Véleményem szerint a megoldás a munka lenne, amelyből egy ilyen helyzetben élő ember gazdálkodni tudna, számára alapvető igényeit elégíthetné ki, hiszen az, hogy például a hajléktalanok szállón élnek, ételt kapnak, az innen nem vezet sehova, az csak egy kényszermegoldás. Megdöbbentő számomra, és nem tudok szemlesütve elmenni mellette, hogy napi szinten találkozom a nyomor minden válfajával. Összeszorul a szívem, hogy nem tudok mindenkin segíteni, de azt is tudom, hogy ehhez egyedül igencsak kevés vagyok.

Nagyon sokszor látom azt, hogy az emberek mennyire közömbösek az adott helyzettel szemben. Ezért gondolom, hogy kiskortól kellene a gyerekeket empátiára nevelni. Sűrűn látni olyat is, hogy fiatalok vagy épp nem fiatalok bántják, gúnyolják embertársaikat kiszolgáltatottságuk miatt. Amit a mai rendszer tesz, az csak tűzoltás. Fel kellene nyitni az emberek szemét, ahhoz hogy észre vegyék, mekkora problémáról is van itt szó. Könnyű lejtőre kerülni bárkinek, csak nehéz visszakapaszkodni, főleg segítség nélkül. Össztársadalmi összefogás szükséges mindezekhez, hogy ne csak a saját életünk legyen szebb, hanem segítsünk a társadalom perifériájára szorult embertársainkon is.

(Megemlíteném a dolgozó embereket is, akik hiába dolgoznak, nem tudnak minőségi életet élni. Ez egy globális probléma. Minden a pénz körül forog. Ha nincs pénzed, akkor semmit sem érsz, érzékelteti ezt a mai kor szemlélete. Elég szomorú, hogy a fiatalok ebben nőnek fel. Sokan közülük úgy gondolják, hogy nem lehet jobb az életük, mert azt látják, hogy velük egyidős társaik márkás, több tízezer forintos holmiban járnak úgy, hogy közben ezekért ők semmit sem tesznek, sőt, teljesen természetes a számukra. Tisztában vannak vele, hogy az ő szüleik ezt nem tudják biztosítani, és elfogadják ezt a tényt, aztán így élik tovább az életüket. A rosszabbik eset, hogy nem fogadják el és mindent megtesznek, akár a bűn útjára lépnek, csakhogy befogadják őket. Ezt várja el tőlük a fogyasztói társadalom, hiszen mindenki szép, fiatal, gazdag akar lenni bármi áron. Ez szövi át az emberek életét. ) Ezt a kis eszmefuttatásomat egy idézettel zárnám:

„Mindaddig, míg nem érzünk rokonszenvet és szeretetet minden élőlénytársunk iránt, nem mondhatjuk, hogy megértettük az erkölcs törvényét.„

(Mahatma Gandhi)

2016. szeptember 10.

Alapítványunk a Hajléktalanellátás Országos Konferenciáján

Alapítványunk munkájával is megismerkedhettek azok a hajléktalanellátással foglalkozó szakemberek, akik Balatonföldváron, a Hajléktalanellátás Országos Konferenciáján vettek részt szeptember 7-8-án.

Mentés Másként című fotókiállításunk az aulában volt látható, Restart programunk tapasztalatairól pedig Breitner Péter tartott előadást.

Az előadás meghallgatása mellett érdemes megtekinteni az előadásban említett adománygyűjtő kisfilmet, valamint a program zárófilmjét is.

Mindenkinek köszönjük az érdeklődést és a pozitív visszajelzéseket!

2016. július 26.

Beszámoló az Adhat Vonal programról

A Van Esély Alapítvány 2015. novemberében csatlakozott az Adhat Vonal programhoz, tehát 2015 évben csak 2 hónapon át, novemberben és decemberben gyűjtöttünk ilyen formában adományt.

Az összegyűjtött adományok adatai:

– a beérkezett hívásokból és üzenetekből származó adomány teljes összege (a): 3649 Ft

– ebből a telefonszolgáltatók részére átadott díj (b): 254 Ft

Mivel a 2015 novemberében és decemberében gyűjtött adományok összege csak 2016-ban kerültek szervezetünk részére átutalásra, így a felhasználásukra is csak 2016 folyamán került sor, tehát erről a 2016 évről készülő beszámolónkban fogunk számot adni.

2016. május 10.

1 %-os kampány a MOM Parkban

A MOM Park a NIOK Alapítvánnyal karöltve egy szuper 1%-os kampányt indított, melynek nagy örömünkre szervezetünk is tagja! A képeken a Van Esély Alapítvány plakátjai, illetve a MOM Parkban kiállított installációk láthatók.

Ne hagyja kárba veszni adója 1%-át, támogasson minket!

Adószámunk: 18170421-1-42

Hírek

2016. május 5.

Mentés Másként kiállításunk május 6. - 18. között látható az Auróra Közösségi Házban

A Szimbiózis Napok keretében nyílik, majd május 18-ig megtekinthető kiállításunk az Auróra Közösségi Házban.

a rendezvényről bővebben

Hírek

2016. április 22.

Sikeres adománygyűjtést zártunk

Örömmel tudósítunk róla, hogy Erika részére 9 nap alatt összegyűlt az az összeg, melyből megcsináltathatja fogait, és így esélye lesz munkába állni!

Köszönjük adományozóinknak!

Külön köszönjük az adományok mellett érkezett sok biztatást és jókívánságot, ezeket továbbítjuk Erikának.

A sikeres adománygyűjtéssel nem ér véget programunk, sőt, a lényeg most kezdődik: alapítványunk a következő fél év során intenzíven fog együtt dolgozni Erikával és segítő szociális munkásával azért, hogy a kitűzött célok megvalósulhassanak.

Ennek érdekében háromoldalú szerződést kötünk a támogatás felhasználásáról, és szakmai tapasztalatainkkal, rendszeres találkozókkal segítjük Erikát céljai elérésében.

A program előrehaladásáról rendszeresen be fogunk számolni honlapunkon, és a http://mentesmaskent.blogspot.hu blogunkon!

Hírek

2016. április 16.

Mentés másként videó- és fotókiállításunk elindul vándorútjára

Legelőször Pécsett, a Trafikban lesz látható, ahol a megnyitón műhelybeszélgetést is tartunk! A beszélgetés témája: adománygyűjtés és egyénre szabott segítő munka.

Várjuk az érdeklődőket április 18-án hétfőn 15 órakor Pécsett a Perczel Miklós utca 22-ben!

Hírek

2016. április 13.

A Van Esély Alapítvány újabb adománygyűjtésbe kezd

Erika a negyvenes éveiben jár, és egyedül tartja el családját. 3 gyermekével jelenleg egy családok átmeneti otthonában él. Szeretne saját otthont teremteni maguknak, de ez támogató háttér nélkül szinte elképzelhetetlen.

Segítsünk neki! Erika nem talál képességeinek, elszántságának megfelelő állást, mert fogsora súlyosan hiányos az élete során elszenvedett sorozatos bántalmazásoknak köszönhetően. Nagyon szeretné fogait pótolni. Ha megjelenése nem okoz kényelmetlen érzést majd az emberekben, könnyebben találhat jobban fizető állást, és a szállóról kikerülve albérletbe költözhet gyermekeivel.

Adjuk össze az ehhez szükséges 161 300 Ft-ot! http://www.adjukossze.hu/kezdemenyezes/Erika

Hírek

2016. március 23.
szerda 18 óra

Transit Art Cafe (Bp. XI., Kosztolányi D. tér)

Bukarest és Ulászló utca sarka, a volt buszpályaudvar

A Van Esély Alapítvány és a Zöld Pók Alapítvány közös kiállítása

Van kiút az ország egyik legsúlyosabb problémájából, a hajléktalanságból, de ezt csak közösen tudjuk megteremteni ­ a Zöld Pók és a Van Esély ezt mutatta be Restart elnevezésű programjában, tíz hajléktalan ember példáján keresztül.

A kiállítás olyan, a Restart program során alkotott vizuális és szöveges tartalmakat mutat be, melyek sikeres adománygyűjtő kampányaink és hajléktalan embereket segítő munkánk során jöttek létre, és a megszokottnál közvetlenebb módon ábrázolják a hajléktalanságot. Olyan sorsokba nyerhet betekintést a látogató, melyek egyszerre elgondolkodtatóak és inspirálóak: a legnehezebb élethelyzetekben is mozgósítható erőforrásokat tárják elénk.

Kérdezz tőlünk!

A kiállítás megnyitóján a program szociális és média szakemberei is részt vesznek.

A kiállítást Karafiáth Orsolya, az esemény fővédnöke nyitja meg.

Hírek