Alapítványunk fennállásának 20 éve alatt több, mint 250 otthontalan embert segítettünk céljai elérésében.

Minden történet egyedi és különleges, de a téma érzékenysége miatt csak keveset van módunk bemutatni.

Köszönjük azoknak, akik vállalják a nyilvánosságot! A fotók nélküli történeteket anonimizálva közöljük. 

Zsuzsi

Zsuzsi korábban OKJ tanfolyamot végzett alapítványunk segítségével, jelenleg pedig középiskolába jár támogatásunkkal.

Zsuzsi három gyerekes anyaként párjával egy családok átmeneti otthonában élt, amikor pár éve a családgondozója unszolására pályázatot adott be a VanEsélyhez óvodai dajka végzettség megszerzésére. Most ismét pályázott hozzánk, érettségizni szeretne! Zsuzsi eredeti családja sok generációra visszatekintve reménytelen helyzetben, nagy szegénységben élt egy kis faluban. Felmenői között nem volt tanult ember, nagymamája írni-, olvasni sem tudott. Nagypapája annak idején azzal a vággyal költözött fel a fővárosba, hogy gyerekei tanulhassanak, de a szegénységből eddig nem tudott kitörni a család. Az átmeneti otthon egyik munkatársa sokat beszélgetett Zsuzsival és megérintette őt a fiatal nő intellektusa, érzékenysége, hite abban, hogy a gyerekei többre hivatottak és vágya az előrelépésre.

Hosszas munkával sikerült áttörnie Zsuzsi önbizalomhiányán és megszületett a pályázati terv.

▶ továbbolvasom Zsuzsi történetét ▶▶▶

Gyuri harminc éves és egy átmeneti szálló lakójaként pályázott hozzánk szociális munkásával. Párját, Julikát a szállón ismerte meg. Megszerette a korábbi kapcsolatában súlyosan bántalmazott, menekülő anyukát és annak kislányát, úgyhogy hamarosan összekötötték az életüket és már családként élnek. Az általános iskolát egy kis faluban járta ki a keleti határszélen, miközben már gyerekkorában napszámosként dolgozott. Tizennégy éves korától önállóan élt és eltartotta saját magát. Lakhatásában segítséget sehonnan nem kapott, szülei szívességi lakáshasználóként húzták meg magukat. György egész eddigi életében szorgalmasan dolgozott, de nem jutott egyről a kettőre. Nem bejelentett munkaerőként többnyire építkezéseken és a vendéglátásban dolgozott, miközben évtizedeken keresztül támogatta anyagilag szüleit és testvéreit.

▶ ▶ ▶ továbbolvasom Gyuri történetét 

Gyuri

Gyuri jogosítványt szerzett támogatásunkkal.

 

 

Ági

Ágit varrógép beszerzésében támogattuk, hogy önálló lakhatást tudjon teremteni magának és kislányának

Ági még csak 19 éves, de már súlyosan bántalmazott nő és egyedülálló anya. Állami gondozásban élt, szüleit nem ismeri. Női szabó és varrónő végzettsége van, a szakmáját nagyon szereti, műveivel versenyeket nyert. Kislánya fél éves volt, amikor beadták hozzánk a pályázatot, az apját Ági még 16 évesen ismerte meg, akkor szerettek egymásba. A kapcsolat gyorsan megromlott, párja sokat ivott és durván megverte Ágit. Az egyik különösen szélsőséges incidens után Ági Lilivel egy anyaotthonba menekült, ahol hamarosan nagyon jó kapcsolatot alakított ki a szociális munkásokkal. Kislánya vidám gyerek, akit édesanyja szépen gondoz, szeretget. Ági nagyon kitartó és önálló, szeretett volna mihamarabb ismét munkába állni és addig is, amíg Lili kicsit meg nem nő, pénzt keresni.

▶ továbbolvasom Ági történetét ▶▶▶

Ivett öt kisgyerekét egyedül nevelő nő, akinek még sosem volt hivatalos munkaviszonya. Egy kisváros legszélső utcájában nőtt fel, az általános iskola befejezése után bolti eladónak kezdett tanulni egy speciális iskolában, de a sulit nem fejezte be, a csak 5 osztályt végzett, egész életében gürcölő édesanyja tanácsai ellenére sem. Amikor egyedül maradt a gyerekekkel, hosszú távra nem tudott eredeti családjához hazaköltözni, mert a kis lakásban nem fértek el, így egy anyaotthonban kezdte önálló életét. Miután legkisebb gyereke bölcsibe ment, a félénk, szorongó fiatal nő összeszedte minden bátorságát és ismét tanulni kezdett.

▶ ▶ ▶ továbbolvasom Ivett történetét 

Ivett

Ivett bolti eladó végzettséget szerzett támogatásunkkal.

 

Roland

jogosítványt szerzett

 

Roland húszas évei végén járó férfi, aki párjával és két kisgyerekével kiléptető lakásban él. Napi 12 órákat dolgozó édesanyja nővérét és őt egyedül nevelte fel, édesapját sosem ismerte. Érzékeny és lelkiismeretes ember, aki már gyerekként sokat gondolkodott az élet dolgain. Kiskamaszként jó ideig depresszióval kezelték, a betegség árnya a mai napig felette lebeg, időnként elő-, előtörve. Nagyon felelősségteljesen készült a felnőtt életére, villanyszerelő szakmát szerzett és a pályázat beadásakor már 5 éve dolgozott ugyanannál a vállalkozónál, ahol nagyon szeretik őt. Felesége a keleti határszél egyik kis falujából költözött fel Budapestre, csak általános iskolába járt, takarítóként dolgozott. Rolandnak és Biankának a kiléptető lakás előtt még nem volt önálló otthona. Sokáig Roland édesanyjával, nővérével és annak családjával éltek egy egyszobás lakásban, de nem bírták az összezártságot, úgyhogy végül családok átmeneti otthonába kerültek. Mindketten nagyon sokat dolgoztak és spóroltak, nevelgették a gyerekeiket, úgyhogy hamarosan támogatott lakásba kerültek. Mikor 2020 tavaszán kitört a koronavírus-járvány, mindketten elvesztették a munkájukat. Roland fizetésnélküli szabadságra került, Biankát elküldték a munkahelyéről. Igyekeztünk a családot soron kívül támogatni a járványügyi korlátozások alatt anyagilag, hogy kihúzzák a munka nélküli hónapokat és közösségi gyűjtést is indítottunk a számukra. Sok-sok ember támogatta a családot pénzzel, élelmiszerrel, pelenkával, így sikerült átvészelniük a nehéz hónapokat. Roland nyáron visszakapta a munkáját és nyáron megszerezte a jogosítványt is, így többet és önállóbban tud dolgozni. Bianka is fontolgatja, hogy pályázik majd hozzánk, mindketten nagyon fontosnak tartják a tanulást, ebben látják az esélyt a generációk óta tartó lakhatási szegénységből való kitörésre.

Robi

Robi sikeresen fejezte be az általános iskolát

Zsanett és Robi fiatal házaspár, akik gyerekeikkel egy családok átmeneti otthonának külső férőhelyén élnek. Mindkettejük életében halmozottan vannak jelen az egyéni-, és családi tragédiák, mélyszegénység, kiszolgáltatottság és Robi egy gyógyíthatatlan, élethosszig tartó súlyos betegséggel is küzd. Egymásra találásuk hatalmas mérföldkő volt az életükben, sok nehézség közepette, de nagy szeretetben élnek, bizalommal fordulnak a dolgok felé. Jelenleg takarításból élnek, de komoly terveik vannak, amelyek megvalósításához az első lépés Robi általános iskolai tanulmányainak befejezése, a Van Esély ehhez nyújt anyagi és szakmai segítséget a számukra.

▶ továbbolvasom Robi történetét ▶▶▶